Eigen risico dragen leidt tot snellere uitstroom uit de WGA
Een belangrijke conclusie uit een onderzoek van Universiteit Leiden en UWV (kennisverslag UWV januari 2025) is dat eigen risico dragen tot meer WGA-uitstroom leidt ten opzichte van publiek verzekerde werkgevers. De uitstroom naar werk echter, is bij eigenrisicodragers nagenoeg hetzelfde als bij publiek verzekerde werkgevers.
Eigenrisicodragerschap versus publieke verzekering
Werkgevers hebben de keuze om het WGA-risico zelf te dragen (WGA-eigenrisicodragerschap) of publiek verzekerd te zijn (Whk-premie betalen). Deze ‘hybride’ werkwijze heeft als doel om het speelveld rondom de WGA en dan met name de re-integratiedienstverlening continu te verbeteren, instroom in de WGA te beperken en uitstroom naar werk te bevorderen.
De financiële prikkel voor publiek verzekerde werkgevers en eigenrisicodragers is vergelijkbaar. Eigenrisicodragers zijn zelf verantwoordelijk voor het financieren van het WGA-risico. Publiek verzekerde werkgevers merken bij een hogere WGA-instroom, een duurdere gedifferentieerde WGA-premie waarbij geldt; hoe meer instroom in de WGA, hoe hoger de premie.
Re-integratie begeleiding
Een belangrijk verschil tussen WGA-eigenrisicodragers en publiek verzekerde werkgevers is dat UWV bij publiek verzekerde werkgevers verantwoordelijk is voor de re-integratie begeleiding van de WGA-gerechtigde. Bij eigenrisicodragers is de werkgever daar zelf verantwoordelijk voor waarbij de werkgever vaak de keuze maakt om de uitvoering daarvan bij een expertisebureau te beleggen om meerdere redenen: WGA-gerechtigden zijn vaak voormalig medewerkers terwijl de werkgever primair gefocust is op de medewerkers die nog in dienst zijn. Daarnaast is de complexiteit van de WIA een belangrijke reden. Om een zo goed mogelijk resultaat te behalen en de WGA-schade te beheersen wordt daarom vaak gekozen voor het uitbesteden van de bij het eigenrisicodragerschap horende werkzaamheden zoals het monitoren van WGA-gerechtigden. Het kennisverslag trekt daarbij de conclusie dat eigenrisicodragers veel meer een financiële prikkel voelen dan publiek verzekerde werkgevers.
Financiële prikkel publiek verzekerde werkgevers
Maar is dat wel zo? Equivalence heeft veel klanten waarvoor zij de Whk-premie beheert en de aan de premie ten grondslag liggende WGA-dossiers monitort. Werkgevers zien daar dus wel degelijk het belang van in. Immers, wanneer na een herbeoordelingsprocedure een WGA-gerechtigde de WGA uitstroomt, verlaagt de Whk-premie aanzienlijk. Dit is voor de publiek verzekerde werkgevers net zo belangrijk als voor de eigenrisicodragers. Sterker nog, in veel gevallen betaalt de publieke werkgever de WGA-uitkering in een factor 2 in premievorm. Dat komt doordat er in het Whk-regime een opslag in de premieberekening zit voor onder meer de uitvoeringskosten maar ook omdat publiek verzekeren simpelweg gewoon een dure oplossing is voor werkgevers. Het beheersen van de WGA-schade bij publiek verzekerde werkgevers is derhalve noodzakelijk om de premie zo laag mogelijk te krijgen en te houden. Met een lage publieke premie is het namelijk maar de vraag of eigenrisicodragerschap voordeel biedt.
Ook benieuwd wat het eigenrisicodragerschap versus publieke verzekeringen voor u betekent? Of wilt u de Whk-premie verlagen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.