Geen steun voor verlaging uitkeringen duurzaam arbeidsongeschikten
De Tweede Kamer voelt er weinig voor om bij de vereenvoudiging van het arbeidsongeschiktheidsstelsel de uitkeringen te verlagen voor mensen die niet meer aan het werk kunnen.
18 februari heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over de plannen rondom de vereenvoudiging van de WIA. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) had de mening van de Tweede Kamer gevraagd over het plan rondom het vereenvoudigen van de WIA en het aantal regelingen te verminderen. Zo zou er minder onderscheid moeten worden gemaakt tussen verschillende uitkeringen binnen de WIA voor arbeidsongeschikten, om het voor verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen makkelijker te maken om mensen te beoordelen. Één van de consequenties zou zijn dat de uitkering voor duurzaam arbeidsongeschikten (IVA) omlaag gaat en de IVA verdwijnt.
‘Cynisch en onbegrijpelijk’
Mariëtte Patijn (GroenLinks-PvdA) vindt het voorstel "cynisch en onbegrijpelijk". Ook de PVV is kritisch: "Het opheffen van het onderscheid tussen blijvende en tijdelijke arbeidsongeschiktheid op een manier dat de uitkering voor mensen die permanent zijn afgekeurd omlaag gaat, is enorm teleurstellend", zei Kamerlid Edgar Mulder. "Waarom is het nodig om die groep te laten betalen waar zij part noch deel aan hebben?".
SP'er Bart van Kent sprak uit dat hij zich af vraagt “hoe de minister het in zijn hoofd haalt” en benadrukte de huidige onzekerheid rond arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vanwege problemen bij uitvoerder UWV. Een eventuele verlaging van de IVA maakt volgens hem de zorgen bij die groep alleen maar groter. Hij hoopt dat het plan van tafel gaat, omdat een meerderheid zich uitsprak tegen verlaging.
Van Hijum benadrukte tegenover de Kamer dat hij nog geen besluiten heeft genomen, en juist ook wilde horen hoe de parlementariërs een stelselherziening voor zich zien. Maar "als je echt een vereenvoudiging wilt van het stelsel" hoort daar wat de minister betreft bij "dat je ook de discussie aangaat over de IVA".
Van Hijum gaat hierover ook nog in gesprek met vakbonden en werkgeversorganisaties. Hij waarschuwde de Kamer dat de plannen voor een stelselherziening wel realistisch moeten zijn. "Het stelsel moet in zijn totaliteit beheersbaar en betaalbaar blijven."
40 miljard in het Arbeidsongeschiktheidsfonds
Voor bijna alle mogelijke plannen rond de stelselwijziging geldt dat de minister op zoek moet naar een manier om het te betalen. De minister wijst er dan ook op dat veel wijzigingen ook in het begin geld kunnen kosten, zelfs als ze op langere termijn geld opleveren. Maar volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong hoeft er niet lang doorgezocht te worden. "Er zit 40 miljard in het Arbeidsongeschiktheidsfonds en jaarlijks blijft 5 miljard over. De problemen zijn prima op te lossen met het geld dat nu jaarlijks overblijft en de reserves." Werknemers en werkgevers betalen premies voor dit fonds. "Het gaat om een werknemersverzekering en het is geld van werknemers en werkgevers. Het gaat niet om belastinggeld, het is verzekering met premies."
Meer weten of heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met één van onze specialisten.