Als u met een werknemer een arbeidsovereenkomst sluit, dan maakt u met de werknemer de afspraak dat er arbeid wordt verricht en dat u hiervoor loon betaalt. Een heldere afspraak die jaren kan voortduren als beide partijen tevreden blijven.
Wanneer een werknemer echter langdurig ziek wordt dan verandert de situatie. Het werk stopt of wordt nog maar gedeeltelijk uitgevoerd, maar het loon wordt nog steeds volledig uitbetaald. Werkgever en werknemer komen in een situatie terecht dat kosten en wettelijke verplichtingen op de voorgrond komen te staan.
Uiteindelijk kan het gebeuren dat beide partijen elkaar niet meer begrijpen. De werkgever snapt bijvoorbeeld niet waarom re-integratie stappen niet (vlot genoeg) worden uitgevoerd en de werknemer snapt niet waarom de werkgever hem niet gelooft of vertrouwt. Opeens is communiceren met elkaar lastig geworden terwijl dit vroeger nooit een probleem was.
Wat is er nu eigenlijk gebeurd waardoor communicatie opeens lastig is geworden? Zowel de werkgever als werknemer bekijken de situatie vanuit hun eigen perspectief waardoor beide partijen anders kijken naar dezelfde situatie. De werkgever is er op gericht dat zo snel mogelijk het werk (volledig) weer wordt hervat en dat kosten worden verlaagd. Natuurlijk wil een zieke werknemer ook weer zo snel mogelijk aan het werk, maar de belangrijkste doelstelling is om volledig en duurzaam te herstellen en zo min mogelijk klachten te ervaren. Het ervaren van klachten geeft automatisch een gevoel van angst, onzekerheid en op de rem trappen. Het is belangrijk dat een zieke werknemer gaat ervaren hoe hij hier het beste mee om kan gaan en welke mogelijkheden er nog zijn. Er wordt te vaak gekeken naar het verleden of naar wat er niet mogelijk is.
Probeer tijdens verzuim gezamenlijk de focus te leggen op wat er nog wel kan of mogelijk zou zijn. Daar krijgt uw zieke werknemer juist zelfvertrouwen en energie van wat vervolgens het herstel bevordert.
Om dit goed te doen is het cruciaal om tijdens een periode van verzuim met elkaar te blijven communiceren en dan niet alleen met elkaar praten in Poortwachter taal, maar juist van mens tot mens. Doet u dit niet dan zal er stress, frustratie en afstand ontstaan. Dat motiveert nooit met uiteindelijk een langere verzuimduur tot gevolg.
Re-integratie is tweerichtingsverkeer, je moet het samen doen. Voelt het ergens niet goed, loopt de communicatie stroef of verloopt de re-integratie niet naar wens? Ga met elkaar in gesprek, blijf met elkaar praten, alleen dan heeft re-integratie succes.
Heeft u vragen over onze dienstverlening of wilt u inhoudelijk sparren over een individueel dossier neem dan contact met ons op.