Afrondingsfout in de Whk-beschikking

Gepubliceerd op: 02-11-2022
WGA-WIA

Afrondingsfout in Whk-beschikking

De komende weken publiceren wij korte nieuwsberichten met daarin de top 5 van de meest gemaakte fouten in de Whk-beschikking uit de praktijk. Dit is het eerste nieuwsbericht. Volg Equivalence op LinkedIn zodat u op de hoogte blijft over de Whk-beschikking en download onze whitepaper Whk.

De ZW- en de WGA-kosten van uw (voormalige) medewerkers worden via de Whk-premie aan u  doorbelast. Dit is een forse kostenpost, die vaak als vanzelfsprekend wordt gezien. Onterecht, want de  premie is vaak te hoog vastgesteld, bevat veel fouten en er zijn mogelijkheden om de Whk-premie te verlagen.

Jaarlijks ontvangt u de Whk-beschikking van de Belastingdienst. Het is belangrijk dat u de Whk-beschikking laat controleren, want de parameters zijn complex en foutgevoelig. U betaalt snel te veel.

In dit artikel bespreken wij één van de fouten die wij tegen komen bij de controle van de Whk-beschikking;

DE AFRONDING VAN DE PREMIECOMPONENTEN

Het lijkt een detail en van weinig invloed maar niets is minder waar. Om het premiepercentage ZW en WGA vast te stellen voert de Belastingdienst een aantal berekeningen uit. Bij de uitkomst van de berekeningen is een afronding van toepassing. En daar gaat het fout.

De regeling Wfsv zegt dat de afronding op 2 decimalen plaatsvindt. De UWV premiewijzer volgt de regeling Wfsv en rondt af op 2 decimalen. Echter, in de berekening op de Whk-beschikking wordt door de Belastingdienst afgerond op 4 decimalen. Het ZW- en WGA-premiepercentage kan derhalve onjuist zijn vastgesteld, omdat de afronding niet op 4 maar op 2 decimalen dient plaats te vinden. Uiteraard kan dit zowel in uw voor- als in uw nadeel zijn.

Met de controle van Equivalence weet u zeker dat u niet te veel betaalt. Equivalence controleert de beschikking en vordert het teveel betaalde bedrag voor u terug bij de Belastingdienst. Naast directe terugbetaling van teveel betaalde premie levert de controle door Equivalence forse besparingen op voor de komende jaren. Benieuwd naar onze aanpak? Klik hier.

 

Ontdek meer over de werkhervattingskas

Werkhervattingskas (WHK)

Downloaden
Whitepaperwhk 2022 Afbeelding

De regelingen optimaal benutten?

Laat uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op
Versturen
Eva Contactformulier Equivalence 500Px

Ontdek onze oplossingen

SZ-REGELINGEN

Optimaal gebruik van alle SZ-regelingen

ZW

Optimale schadelastbeheersing van het ZW-risico

WIA

Optimale schadelastbeheersing van het WIA-risico

EQUNET

Intelligente software waar u zelf mee aan de slag kunt