Compensatie transitievergoeding stopt per 1-7-2026
Één van de afspraken in het Hoofdlijnenakkoord is dat vanaf 1-7-2026 organisaties met 25 medewerkers of meer geen gebruik meer kunnen maken van de compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid.
Op dit moment is het nog zo dat een werkgever die een werknemer na 2 jaar ziekte ontslag aanzegt en om die reden een transitievergoeding moet uitbetalen, gecompenseerd wordt voor deze transitievergoeding. Deze regeling is in april 2020 in het leven geroepen om een halt te roepen aan de zgn. ‘slapende dienstverbanden’. De compensatie dient binnen 6 maanden na volledige uitbetaling van de transitievergoeding te worden aangevraagd.
Het hooflijnenakkoord
Maar nu, enkele jaren na de invoering van de compensatieregeling, wil het nieuwe kabinet deze regeling toch weer (deels) stopzetten. In het hoofdlijnenakkoord van de regering staat namelijk dat organisaties met 25 medewerkers of meer vanaf 1 juli 2026 geen aanspraak meer maken op deze regeling. Voor deze werkgevers dus een terugkeer naar de situatie van vóór 2020.
Forse besparing Aof
Uit cijfers van UWV (bron: UWV kwantitatieve informatie 2020 tot en met 2023) blijkt dat er sinds de invoering van de regeling tot en met het jaar 2023 144.767 compensatievergoedingen zijn uitbetaald, met een gemiddeld compensatiebedrag van € 17.288,-. In totaal is er in de periode vanaf de invoering van deze regeling tot en met het jaar 2023 ruim 2,5 miljard aan compensatievergoeding uitbetaald, met een gemiddelde per jaar van ruim 643 miljoen. Het wegvallen van deze regeling levert dus een behoorlijke besparing op in het arbeidsongeschiktheidsfonds.
Ongewenste situatie
Voor grote werkgevers kan de transitievergoeding na 2 jaar ziekte een forse kostenpost worden en ontstaan er naar verwachting opnieuw situaties waarbij een werknemer na 2 jaar ziekte ‘slapend in dienst’ blijft. Of het nieuwe kabinet hier goed over heeft nagedacht moet nog blijken. De afschaffing moet nog worden uitgewerkt, zo is bijvoorbeeld nog niets bekend over een eventuele overgangsregeling.
Meer weten? Neem contact op met één van onze specialisten.