Controle van de Whk-beschikking 2024

Gepubliceerd op: 28-12-2023

Alle werkgevers in Nederland hebben inmiddels de Whk-beschikking 2024 van de Belastingdienst ontvangen. Bent u eigenrisicodrager voor het ZW- en WGA-risico? Dan betaalt u geen Whk-premie.

Voor werkgevers die geen eigenrisicodrager zijn is het van belang de Whk-beschikking op juistheid te toetsen. Er komen namelijk veel onjuistheden voor in de Whk-beschikking en er zijn jaarlijks nieuwe onderdelen die gecontroleerd moeten worden. Dit jaar moet u bijvoorbeeld alert zijn op onterechte toerekening van WGA-uitkeringen waarbij de 60+ maatregel is toegepast.

Waar dient u de Whk-beschikking op te controleren?

1. Is de toerekening aan uw onderneming van de ZW- en / of WGA-uitkering rechtmatig?
Equivalence voert een volledige controle uit op de rechtmatigheid van de toegerekende ZW- en WGA-uitkeringen en de juistheid van het vastgestelde Whk-premiepercentage (sector, rekenregels, premielonen, Wovon, etc.);

Daarbij controleren wij de volgende onderdelen:

  • 60+ maatregel
  • No-risk polis
  • Vangnetsituaties en uitsluitingen
  • Dienstverband en 1e arbeidsongeschiktheidsdag
  • Meerdere dienstverbanden
  • Regreszaken
  • Hoogte van de uitkering
  • Wovon

Klopt er iets niet? Dan stuurt Equivalence een bezwaarschrift of herzieningsverzoek naar de Belastingdienst. Wordt het bezwaar of herzieningsverzoek gegrond verklaard, dan daalt uw Whk-percentage en wordt de teveel betaalde premie teruggevorderd.

2. Is de Actuele gezondheidssituatie in lijn met de WIA-categorie en -klasse?
Dit onderdeel van de Whk-controle ziet op optimale schadelastreductie. Equivalence analyseert en beoordeelt de WGA-dossiers op duurzame arbeidsongeschiktheid, mogelijkheden voor uitstroom of doorstroom naar de IVA en de hoogte van de arbeidsongeschiktheidsklasse. Op basis van de bevindingen worden herbeoordelingsprocedures gestart en, indien van toepassing, bezwaar- en beroepsprocedures gevoerd.

Wijzigt een WGA-uitkering naar een IVA-uitkering? Dan daalt uw Whk-percentage. Hierdoor bespaart u fors op uw WGA-lasten.

Equivalence is professioneel rechtshulpverlener. Daardoor kan (medische) informatie bij UWV worden opgevraagd op basis waarvan een goed oordeel over de WGA-status kan worden gevormd en een eventueel bezwaar kan worden gegrond.

De Whk-controle van Equivalence is grondig, gedegen, volledig en compliant. U weet zeker dat u niet teveel betaalt.

Voert u de controle op de Whk-beschikking liever zelf uit? Download dan onze Whk-whitepaper.