Sociale Zekerheid in de Miljoenennota 2025

Gepubliceerd op: 19-09-2024

Uit de miljoenennota wordt duidelijk dat de grootste kostenpost in Nederland Sociale Zekerheid is; er is voor 2025 114,9 miljard euro gebudgetteerd. Dat is ruim 25% van het volledige uitgaveplan in de Rijksbegroting.

Meer werken

De focus ligt op meer werken. Daarbij wil het kabinet het werken lonender maken wat ook een positief effect zal hebben op het arbeidsaanbod, en dat is gezien de krappe arbeidsmarkt en de aanstaande vergrijzing belangrijk voor de economische groei. Om werken voor de middeninkomens meer lonend te maken, worden ondermeer de tarieven van de schijven in de inkomstenbelasting aangepast. De arbeidsparticipatie in Nederland is in vergelijking met het Europees gemiddelde al hoog en Nederlanders werken relatief lang door. Daar staat wel tegenover dat in Nederland veel mensen in deeltijd werken waardoor het aantal gewerkte uren per werkende laag is. Voltijd of deeltijd werken is natuurlijk een persoonlijke afweging, maar het is belangrijk dat het stelsel mensen niet ontmoedigt om meer te gaan werken en dat (meer) werken loont.

Een toekomstbestendig Arbeidsongeschiktheidstelsel

In de begroting is rekening gehouden met de verdere uitwerking van het adviesrapport van OCTAS. Het kabinet wil een arbeidsongeschiktheidsstelsel waarin bestaanszekerheid en vertrouwen centraal staan en een stelsel dat toekomstbestendig, betaalbaar en uitvoerbaar is. Daarnaast wordt er blijvend gewerkt aan het terugdringen van de mismatch tussen vraag en aanbod van sociaal-medische beoordelingen. Daarbij noemt het kabinet de maatregel ‘Praktisch beoordelen’ en de invoering van de sociaal-medische centra bij UWV als voorbeelden.

Verlenging maatregel vereenvoudigde WIA-beoordeling niet genoemd

Het lijkt erop dat de buitenwettelijke maatregel van de vereenvoudigde WIA-beoordeling voor de 60-plusser niet verlengd wordt in 2025. Er is niets over gecommuniceerd in de Miljoenennota / begroting van SZW.

De maatregel vereenvoudigde WIA beoordeling eindigt per 31 december 2024. Als er een verlenging zou komen, had het ministerie van SZW dit opnieuw moeten communiceren, dat is tot op heden niet gebeurd. Daarom lijkt het erop dat een verlenging van de maatregel niet aan de orde is. Vanaf 1 januari 2025 worden de kosten van WGA-instroom van 60-plussers dus weer aan de (middel) grote werkgever in rekening gebracht, zowel voor publiek verzekerde werkgevers (Whk-premie) als eigenrisicodragers WGA en niet meer worden gefinancierd uit het Arbeidsongeschikheidsfonds (Aof).

Verruiming én afschaffing voordeelregelingen

Vanaf 1 januari 2026 is het Loonkostenvoordeel voor oudere werknemers afgeschaft. Het wetsvoorstel Vereenvoudiging Banenafspraak, waarin onder andere de loonkostenvoordelen worden verruimd, zal ingaan per 1 januari 2026 in plaats van 1 januari 2025. Daarnaast wordt er budget beschikbaar gesteld voor de regeling Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU).

Per 1 januari 2025 is het Lage inkomensvoordeel afgeschaft en is ook het STAP budget niet meer beschikbaar. Tot slot wordt de compensatieregeling transitievergoeding voor werkgevers met meer dan 25 werknemers per 1 januari 2027 afgeschaft.

WW

Het Hoofdlijnenakkoord bevat het voornemen om de werkloosheidswet (WW) te hervormen. De hervorming kan bestaan uit het verlengen van de opzegtermijn in arbeidscontracten in combinatie met een poortwachterstoets WW bij het UWV en/of een verkorting van de WW-duur tot 18 maanden. De precieze uitwerking van deze maatregel is onderdeel van de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord.

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

De doorstroom van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen WGA (gedeeltelijk arbeidsongeschikt) naar de IVA (volledig arbeidsongeschikt) is lager dan verwacht. Dit leidt tot minder uitkeringsjaren in de IVA. De gemiddelde jaaruitkering in zowel de WGA als de IVA is hoger dan verwacht. Per saldo leidt dit tot hogere WIA-uitgaven volgens de Rijksbegroting. Een logische uitkomst gezien de forse achterstanden (meer dan 2 jaar) bij UWV bij het aanvragen van een herbeoordling bij een (langdurige) WGA-uitkering.

Meer weten? Neem contact op met één van onze specialisten.

Meer informatie?