“U hoeft geen herbeoordeling aan te vragen bij UWV”

Gepubliceerd op: 18-04-2024

Op de website van UWV staat vermeld dat werkgevers geen herbeoordeling hoeven aan te vragen bij een WGA-gerechtigde die tijdelijk WGA 80-100% is op medische gronden. Zij geven daarbij aan dat UWV in de gaten houdt of de situatie van de werknemer gewijzigd is. De werkgever wordt hierover proactief geïnformeerd. Dat zou natuurlijk geweldig zijn! Maar helaas is deze informatie onjuist.

Op de website van Novag (de beroepsvereniging en vakbond van de verzekeringsartsen bij UWV) is in een nieuwsbericht te lezen dat daar helemaal geen ruimte voor is vanwege andere prioriteiten. Dat leidt er toe dat WIA gerechtigden vaak maanden tot jaren na een ingreep of behandeling niet gezien en/of gemonitord worden vanwege de capaciteitsproblemen.

Dit beeld wordt bevestigd door de UWV-cijfers. Uit de laatste kwantitatieve gegevens van UWV, eerste 8 maanden 2023, komt naar voren dat er ondanks de buitenwettelijke maatregelen, zoals de 60+ regeling (6.210 beoordelingen volgens versnellingsmaatregel 60+) er nog steeds een forse achterstand bestaat van 14.589 bij de einde wachttijd beoordelingen. Deze beoordelingen hebben prioriteit, en dat maakt dat de herbeoordelingen de laagste prioriteit hebben.

Bovendien komt uit diezelfde gegevens naar voren dat UWV 13.976 herbeoordelingen uitvoerde in die periode, waarvan 2.737 professionele herbeoordelingen. Op 248.202 lopende WGA uitkeringen betekent dat dat er ruwweg meer dan 10 jaar nodig is om elke WGA gerechtigde 1 maal te herbeoordelen.

Op 14 maart jl. heeft NOVAG overleg gehad op het ministerie over de onafhankelijke medische dienst. In afwachting blijven zij in gesprek gaan met UWV om intern tot oplossingen te komen.

Neem de touwtjes in handen

Bepaal daarom zelf wanneer u een herbeoordeling aanvraagt. Wacht niet op UWV. Onderneemt u geen actie, dan betaalt u naar alle waarschijnlijkheid te veel. Bent u publiek verzekerd voor het WGA-risico, dan stijgt uw Whk-premie door de achterstanden bij UWV. Maar ook als eigenrisicodrager worden uw kosten enkel maar hoger. Kortom door de achterstanden bij UWV betaalt u als werkgever de rekening.

Beheers uw WGA-risico

Equivalence beheerst uw WGA-risico. Dit doen wij voor zowel WGA- private (eigen beheer) als -publiek verzekerde (Whk-premie) werkgevers. Neem een kijkje bij onze WIA-oplossingen en vraag een vrijblijvend gesprek aan met één van onze WIA-specialisten.

Bron; (https://www.novag.biz/nieuws/nieuwsflash-novag-maart-2024)

Meer informatie? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met één van onze specialisten!

Meer informatie