UWV van start met controleren en corrigeren dagloonberekening van WIA-uitkeringen
In ons artikel ‘WIA hersteloperatie’ informeerde wij u over de fouten die UWV heeft gemaakt in de berekening van WIA-uitkeringen. UWV geeft nu aan dat zij gestart zijn met het controleren en corrigeren van ca. 43.000 WIA-dossiers waarin mogelijk fouten zijn gemaakt in de dagloonberekeningen. De controle en correctie wordt stapsgewijs uitgevoerd en in nauw overleg met de WIA-gerechtigden omdat een wijziging van de WIA-uitkering consequenties kan hebben voor toeslagen, verzekeringen of pensioenen.
Controleren van dossiers
UWV heeft de afgelopen periode een uitgebreide analyse gedaan van de totale groep van 220 duizend lopende WIA-uitkeringen over de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2024. Op basis van deze analyse is UWV gestart met de handmatige controle en mogelijke correctie van ongeveer 43.000 WIA-uitkeringen. In een later stadium zal UWV ook de reeds beëindigde uitkeringen controleren maar voor nu wordt prioriteit gegeven aan lopende uitkeringen.
Uitgangspunten bij correcties:
Het corrigeren van de uitkeringen zal volgens een aantal uitgangspunten plaatsvinden;
- UWV corrigeert WIA-uitkeringen waarvan het dagloon niet goed is vastgesteld in de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2024.
- De correctie actie is in eerste instantie gericht op lopende WIA-uitkeringen.
- UWV corrigeert een uitkering op basis van het juist berekende dagloon. Dit kan leiden tot verhoging of verlaging van de uitkering.
- WGA-gerechtigden hebben recht op nabetaling van het bedrag dat ze afgelopen jaren te weinig hebben ontvangen, plus de wettelijk verschuldigde rente.
- Het bedrag van te veel ontvangen uitkering wordt niet teruggevorderd, tenzij de persoon redelijkerwijs had kunnen weten dat de uitkering te hoog was.
De verwachting is dat UWV tot het 2e kwartaal van het jaar 2026 nodig heeft om de controles te doen, de WGA-uitkeringen te corrigeren en de processen en systemen te verbeteren en te optimaliseren.
Gevolgen reguliere UWV-dienstverlening
De continuïteit van alle overige werkzaamheden bij UWV komt door deze correctie-actie verder onder druk te staan. Daarnaast start UWV deze correctieprocedure met ervaren medewerkers wat zorgt voor meer werkdruk bij bestaande teams. UWV bespreekt met de Minister hoe zij de corrigeerorganisatie goed kunnen bemensen en de continuïteit van de dienstverlening kunnen beschermen. Geen hoopvolle geluiden dus gezien de nu al forse achterstanden bij nieuwe aanvragen WIA en reeds jarenlang uitstaande verzoeken voor herbeoordelingsprocedures.
Gevolgen voor werkgevers
Correcties van de WIA-uitkeringen hebben normaal gesproken financiële gevolgen voor werkgevers. Eigenrisicodragers betalen bijvoorbeeld zelf de uitkeringen van hun uitkeringsgerechtigde (ex)werknemers. Betalingen die zij in het verleden hebben gedaan, zijn misschien niet juist geweest. Voor publiek verzekerde werkgevers (en voor herverzekerde eigenrisicodragers) kunnen correcties leiden tot bijstelling van (publieke of private) premies, zowel in het voordeel- als in het nadeel van de werkgevers. UWV is zich bewust van deze mogelijke gevolgen, en onderzoekt nog hoe zij rekening kunnen houden met de (financiële) belangen van werkgevers. Hierover wordt overleg gevoerd met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en met werkgeversorganisaties. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen in dit kader nauw in de gaten.
Op de hoogte blijven van dit onderwerp? Abonneer u op onze nieuwsbrief of neem contact op met één van onze specialisten.