Vereenvoudiging banenafspraak en quotumregeling wordt in januari 2025 behandeld in de Tweede Kamer

Gepubliceerd op: 13-12-2024

Het wetsvoorstel dat in oktober 2023 aan de Tweede Kamer is aangeboden, wordt in januari 2025 door de Tweede Kamer behandeld. Het wetsvoorstel moet het simpeler en aantrekkelijker maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

De uitvoering van de banenafspraak wordt dus eenvoudiger. Zo behouden werkgevers het Loonkostenvoordeel voor een werknemer uit de doelgroep van de banenafspraak zolang de werknemer in dienst blijft. Nu krijgen werkgevers maximaal drie jaar Loonkostenvoordeel. De administratieve lasten worden verlicht omdat werkgevers en werknemers geen doelgroepverklaring meer hoeven aan te vragen bij UWV om Loonkostenvoordeel te krijgen. De werkgever moet nog wel het Loonkostenvoordeel zelf aanvragen via de Loonaangifte bij de Belastingdienst. Verder komt er op termijn één banenafspraak voor alle werkgevers: het onderscheid tussen de overheidswerkgevers en het bedrijfsleven vervalt. Ook het systeem van quotumheffing verandert. Er wordt een nieuw systeem ingevoerd dat bestaat uit heffingen en bonussen in plaats van het uitsluitend straffen van werkgevers.

Één banenafspraak voor alle werkgevers

Met het huidige beleid moet het bedrijfsleven in 2026 100.000 banen scheppen en de overheid 25.000 banen. Het kabinet wil af van het onderscheid tussen het bedrijfsleven en de overheid. Er komt dus 1 banenafspraak voor alle werkgevers.

Quotumregeling: inclusiviteitsopslag in plaats van heffing

In plaats van een heffing komt er de inclusiviteitsopslag. Deze opslag wordt geheven via een bestaande premie. Een werkgever die iemand uit de doelgroep banenafspraak in dienst neemt kan een bonus krijgen van ongeveer € 5.000,- per gerealiseerde baan van ten minste 25,5 uur per week. Dit komt boven op het bestaande Loonkostenvoordeel. Werkt de werknemer minder dan 25,5 uur per week dan is de bonus eveneens minder.

Structurele Loonkostenvoordelen doelgroep Banenafspraak

Werkgevers hebben momenteel recht op een loonkostenvoordeel als zij iemand uit de doelgroep Banenafspraak aannemen van maximaal € 2.000,- per jaar gedurende maximaal 3 jaar. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat werkgevers het Loonkostenvoordeel ontvangen zolang de werknemer bij hen in dienst blijft. Dat gaat dan ook gelden voor werknemers uit de doelgroep Banenafspraak die al in dienst waren en waarvoor het Loonkostenvoordeel al is benut tot de nu nog geldende maximale periode van 3 jaar.

De softwareoplossing van Equivalence signaleert automatisch wanneer een medewerker in aanmerking komt voor het Loonkostenvoordeel en zorgt ervoor dat u het maximale uit deze regeling haalt. Volledig geautomatiseerd, het kost u dus geen moeite maar u ontvangt wel het maximale resultaat aan Loonkostenvoordeel.

Meer informatie