Wet voor vereenvoudiging banenafspraak door Tweede Kamer
Het wetsvoorstel Vereenvoudiging banenafspraak is door de Tweede Kamer aangenomen. Omdat een aantal onderdelen in de banenafspraak lastig uit te voeren waren in de praktijk zijn nu een aantal wijzigingen doorgevoerd:
- Vanaf 1 januari 2026 geldt voor elke arbeidsbeperkte werknemer jaarlijks een Loonkostenvoordeel voor de werkgever van € 2.000,- gedurende het dienstverband. Tot 1 januari 2026 geldt nog de maximale duur van drie jaar.
- Voor de doelgroep arbeidsbeperkten geldt tevens dat de werkgever geen doelgroepverklaring meer hoeft aan te vragen bij UWV. Wel moet de werkgever zelf in de gaten houden wie er in deze doelgroep valt en dient daarnaast wel zelf het Loonkostenvoordeel te activeren in de Loonaangifte.
- Een jaar later, per 1 januari 2027 wordt de doelgroep banenafspraak uitgebreid met mensen in de Wajong die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben en werken bij een reguliere werkgever en mensen met een IVA-uitkering die werken met loondispensatie.
- Voor het behalen van de 125.000 banen verdwijnt het onderscheid tussen de marktsector en de overheid. Dit moet samenwerking tussen bijvoorbeeld werkgevers, sectoren of regio’s mogelijk maken en de administratieve lasten verminderen.
- Als de gezamenlijke doelstelling van 125.000 extra banen niet wordt gehaald, komt er mogelijk een quotumregeling voor individuele werkgevers. Er komt dan een systeem dat werkt met een ‘inclusiviteitsopslag’ (een opslag op de hoge gedifferentieerde Aof-premie) voor werkgevers die het quotum niet halen en een bonus in de vorm van een verhoging van het LKV doelgroep banenafspraak voor werkgevers die dat wél doen.
Aangenomen amendementen en moties
Naast het wetsvoorstel zijn er twee amendementen aangenomen waarbij de eerste de overheid verplicht om jaarlijks te rapporteren over het aantal ‘eigen’ gecreëerde banen, ook als het onderscheid tussen de markt en de overheid verdwijnt. Het tweede regelt dat het onderscheid tussen de markt en de overheid pas vervalt als de Tweede en Eerste Kamer zich hierover gebogen hebben via een zogenoemde voorhangprocedure.
Daarnaast wordt de regering via aangenomen moties verzocht om onder meer te bevorderen dat er op regionaal niveau afspraken worden gemaakt over de te realiseren banen en om vóór de zomer te onderzoeken hoe werkgevers gestimuleerd kunnen worden om mensen uit de doelgroep een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden. Nu nog heeft een groot deel een tijdelijk of flexibel contract. Het is nog niet bekend wanneer de Eerste Kamer dit wetsvoorstel behandelt.
Al met al weer flink wat wijzigingen in de banenafspraak, de doelgroep voor de banenafspraak én het Loonkostenvoordeel. Met EQUnet van Equivalence maakt u geautomatiseerd gebruik van het Loonkostenvoordeel en heeft u een volledige no-riskpolis administratie. Daardoor maakt u optimaal gebruik van deze regelingen en wordt uw organisatie hierin volledig ontzorgd.