Lage-inkomensvoordeel en Loonkostenvoordeel ouderen vervalt

Gepubliceerd op: 19-04-2024

Vanaf 1 januari 2025 vervalt de tegemoetkoming die werkgevers krijgen voor werknemers met een laag inkomen en start de afbouw van het Loonkostenvoordeel voor oudere werknemers. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel waarin dit is geregeld.

Verruiming loonkostenvoordeel herplaatsen werknemer met arbeidshandicap

Daarnaast worden vanaf volgend jaar de criteria verruimd van het loonkostenvoordeel voor het herplaatsen van een werknemer met een arbeidshandicap. Met de verruiming komen werkgevers in meer gevallen in aanmerking voor loonkostenvoordeel wanneer zij een werknemer met een arbeidshandicap gedeeltelijk herplaatsen in de eigen functie of (geheel of gedeeltelijk) ergens anders in het bedrijf. In de nieuwe vormgeving heeft een werkgever ook recht op dit loonkostenvoordeel als de werknemer in de wachttijd van de WIA zijn eigen arbeid geheel of gedeeltelijk hervat of geheel of gedeeltelijk in een andere functie bij dezelfde werkgever gaat werken. Bepalend voor het van toepassing zijn van de nieuwe voorwaarden is de aanvangsdatum van het recht op WIA-uitkering, deze moet ná 1 januari 2025 liggen.

Afbouw loonkostenvoordeel ouderen

Ook het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers, wordt vanaf volgend jaar stapsgewijs afgebouwd. Dat houdt in dat het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen op of na 1 januari 2024 wordt verlaagd (per 1 januari 2025) en afgeschaft (per 1 januari 2026). Voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen vóór 1 januari 2024 blijft het loonkostenvoordeel wel gewoon gelden.

Vrijgekomen middelen anders ingezet

Het geld dat vrijkomt met de afschaffing wordt voorzien voor onder meer het structureel maken van het ‘loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak’. Voor deze doelgroep -ongeacht het moment dat deze bij de werkgever in dienst is getreden-, geldt dan structureel een Loonkostenvoordeel van maximaal € 2.000,- op jaarbasis per medewerker. Daarnaast hoeft de werkgever voor deze doelgroep geen doelgroepverklaring meer in de administratie te bewaren. Het loonkostenvoordeel moet echter altijd wél feitelijk aangevraagd worden, en wordt niet automatisch uitbetaald. Dat betekent dat u alsnog goed in de gaten moet houden wie van uw werknemers in deze doelgroep valt en daarvoor een strak proces inregelt. Zowel de uitbreiding van het Loonkostenvoordeel banenafspraak als de afschaffing van de doelgroepverklaring voor het LKV doelgroep banenafspraak zijn onderdeel van het concept Wetsvoorstel Banenafspraak welke nog in de Tweede  Kamer moet worden behandeld.

EQUnet van Equivalence brengt dit automatisch voor u in beeld, omdat EQUnet het doelgroepregister van UWV raadpleegt. Daarin is deze doelgroep geregistreerd.

Meer informatie over dit onderwerp? Plan vrijblijvend een afspraak in met één van onze specialisten.

Meer informatie