Vereenvoudigde WIA-beoordeling 60-plusser stopt per 2025

Gepubliceerd op: 01-11-2024

De tijdelijke maatregel vereenvoudigde WIA beoordeling voor 60-plussers eindigt per 1 januari 2025. Deze maatregel maakte het mogelijk om de WIA-beoordeling van een 60-plusser alleen door een arbeidsdeskundige uit te laten voeren zodat de verzekeringsarts meer tijd kreeg voor andere sociaal-medische beoordelingen. Deze maatregel resulteerde echter niet in een structurele oplossing en volgens UWV zouden de achterstanden ook bij verlenging van de maatregel verder oplopen.

Het stoppen van de maatregel betekent dat de kosten van een WGA-uitkering met een ingangsdatum op of ná 1 januari 2025 weer bij de werkgever (waar de eerste ziektedag van de medewerker gedurende het dienstverband plaatsvond óf uiterlijk 28 kalenderdagen ná beëindiging van het dienstverband) in rekening worden gebracht. 

Meer kortetermijnoplossingen

Minister van Hijum van SZW meldt dat hij samen met UWV blijft zoeken naar kortetermijnoplossingen voor de achterstanden, maar verwacht dat alleen maatregelen voor de middellange en lange termijn echt oplossend zullen zijn vanwege de toename van het aantal WIA-aanvragen. Zo is er bijvoorbeeld voor de middellange termijn per 1 juli 2024 het ‘praktisch beoordelen’ ingevoerd, waarbij UWV bij een WIA-beoordeling tijdelijk alleen nog kijkt naar het feitelijke verdienvermogen van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer.

Vereenvoudiging van het arbeidsongeschiktheidsstelsel

Voor de lange termijn wil de minister inzetten op een andere manier van werken, waarbij de verzekeringsarts van UWV samen met een multidisciplinair team een Sociaal Medisch Centrum (SMC) vormt, dat verantwoordelijk is voor een afgebakende groep mensen. In het SMC houdt de verzekeringsarts de regie, maar kan hij bepaalde taken delegeren. Hierdoor kan UWV meer mensen beoordelen op hun arbeidsongeschiktheid en ze gerichter en sneller helpen. UWV is al bezig met het landelijk opschalen van de SMC’s.

Daarnaast wil de minister het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelstel vereenvoudigen, op basis van de adviezen van de OCTAS. Hiervoor is aanpassing van de wet- en regelgeving nodig. De aanbevelingen van OCTAS worden op dit moment nader uitgewerkt en de minister verwacht de Tweede Kamer hierover eind 2024 te informeren.

Ondertussen betaalt de Werkgever de rekening

Door de achterstanden in de uitvoering betaalt u als werkgever meer dan nodig zou zijn. Equivalence beheerst uw WGA-risico en verlaagt uw Whk-premie door herbeoordelingsprocedures te starten en WGA-gerechtigden sneller te re-integreren of indien werken niet meer kan, een IVA-uitkering te krijgen.

Meer informatie